niedziela, 14 czerwca 2015

Ciasto jogurtowe z truskawkami (bez tłuszczu)


Ciasto jogurtowe z truskawkami to pomysł na szybkie, tanie, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam ze strony Słodkie Fantazje. W oryginalnym przepisie dodajemy mąkę pełnoziarnistą i borówki. Jeżeli lubicie słodkości i znudziły się Wam koktajle truskawkowe to wypróbujcie poniższy przepis. Nie zawiedziecie się :) P.S. Podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się zapach truskawek... ahh ♥


Składniki na 1 małą keksówkę:
2 duże jajka
180 g jogurtu naturalnego
220 g mąki pszennej tortowej
90 g brązowego cukru
40 g zwykłego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g małych truskawek
 (mogą być świeże jak i mrożone)
do posypania cukier puder


Jajka z cukrem (brązowym i zwykłym) ubić na jasną masę. Na sam koniec ubijania dodać jogurt naturalny i ekstrakt z wanilii.  Ubijać jeszcze kilka minut. Następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajeczno-jogurtowej. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto powinno być gęste. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące. Do ciasta dodać 3/4 truskawek. Za pomocą łyżki owoce wymieszać z ciastem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam koniec wlać ciasto i na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki. Piec w 165°C przez 60-85 minut (wszystko zależy od piekarnika - jeżeli macie gazowy to czas pieczenia będzie raczej dłuższy niż 1 godzina). Najlepiej ciasto sprawdzić za pomocą patyczka - jeżeli po wbiciu w ciasto będzie suchy to ciasto jest już gotowe. Upieczone ciasto jogurtowe ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.