poniedziałek, 15 czerwca 2015

Szaszłyki z cukinią, papryką i szalotką


Warzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe. 



Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej
kilka szalotek
sól, pieprz
patyki szaszłykowe

marynata
5 łyżek oleju
2 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu balsamicznego


Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Na patyki szaszłykowe nabijać: szalotkę, cukinię, paprykę itp. Na sam koniec warzywa lekko posolić, popieprzyć i polać marynatą (składniki na marynatę wymieszać ze sobą). Przygotowane szaszłyki odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej grillować na aluminiowej tacce. 



Drukuj przepis