wtorek, 23 czerwca 2015

Chrupiący galaretkowiec z truskawkami


Ciasto o trzech smakach i konsystencjach - twarda, chrupiąca masa czekoladowo-wafelkowa, aksamitny krem śmietankowy i galaretka z truskawkami. Ciasto bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam z książki Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego.  



Składniki na blachę o średnicy 24 cm:

spód czekoladowy
300 g czekolady z orzeszkami i masą wafelkową
250 g wafelków o smaku kakaowym
50 g masła

krem
1 duże opakowanie śmietany 30% (400 g)
3-4 łyżeczki żelatyny
60 g cukru pudru

2 galaretki o smaku truskawkowym
 800-900 g truskawek 
(waga wraz z szypułkami)


Na samym początku przygotować czekoladowy spód: czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Na sam koniec do masy dodać pokruszone wafelki (można je zmielić za pomocą blendera). Całość wymieszać. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na to masę czekoladową. Spód ciasta umieścić na 30 minut w lodówce. W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzącej wody. Ostudzić ją. Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Przygotowany krem przełożyć na spód czekoladowy. Ponownie wstawić do lodówki. Mniej więcej po 1 godzinie (krem musi stężeć) na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone połówki truskawek. Całość zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy galaretka całkowicie stężeje.  Przed podaniem można ozdobić połówkami truskawek i listkami mięty. 







Rady:
- w oryginalnym przepisie użyto czekolady z chrupkami ryżowymi,
- najlepiej godzinę przed krojeniem ciasto wyjąć z lodówki,
- galaretkę wlewać partiami (tzn. najpierw wlać odrobinę na sam wierzch, aby delikatnie przykryła truskawki, a gdy ta masa stężeje to wylać pozostałą galaretkę),
- jeżeli lubicie cienki spód ciasta to przygotujcie go z połowy składników.

Drukuj przepis