wtorek, 2 czerwca 2015

Dorsz zapiekany z cukinią


Filety z dorsza zawinięte w plasterkach cukinii - pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami. 



Składniki na 2 porcje:
1 duży filet z dorsza (około 0,5 kg)
1 średniej wielkości cukinia
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
przyprawa do ryb
pieprz
sól


Filet umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie polać olejem lub oliwą z oliwek (1 łyżką). Piec bez przykrycia około 25-30 minut w 180ºC.




Rady:
- cukinii nie trzeba obierać ze skórki,
- najlepiej, aby plasterki cukinii były jak najcieńsze - dzięki temu rybę bez problemu owiniecie,
- jeżeli zauważycie, że wierzch dania się przybiega, to naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką.

Drukuj przepis