wtorek, 16 czerwca 2015

Karkówka marynowana w czerwonym winie


Karkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj



Składniki:
co najmniej 0,5 kg karkówki 
( mniej więcej 8 plasterków)
1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego
250 ml oleju
2 małe cebule
2 małe papryczki chili
2 ząbki czosnku
ostra papryka
chili pieprz cayenne
sól


Cebulę obrać i drobno posiekać. Chili przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na sam koniec przygotować marynatę: olej, wino, posiekane warzywa i przyprawy wymieszać ze sobą. Przygotowane karkówki zalać marynatą. Odstawić na 12 godzin (całą noc) do lodówki. Przed grillowaniem, mięso wyjąć z marynaty i delikatnie posypać solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Grillować na średnim ogniu. Mięso powinno wyraźnie się zarumienić. 

Marynowanie mięsa
Karkówka przed grillowaniem

Drukuj przepis