czwartek, 18 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Uwielbiam przygotowywać ciasta drożdżowe :) Takie wypieki są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Poniższe ciasto przygotowałam ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony cookierenka. Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami lub ciasta z malinami.



Składniki na blachę 20 cm x 20 cm:

ciasto drożdżowe
400 g mąki pszennej tortowej
1 opakowanie suszonych drożdży
2 duże jajka
70 g zwykłego cukru
1/4 kostki masła (50 g)
140 ml mleka
szczypta soli

kruszonka
1/4 kostki masła (50 g)
80 g mąki pszennej
80 g zwykłego cukru

świeże truskawki


Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać, masło roztopić. Mąkę i suche drożdże wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, dodać szczyptę soli i letnie masło oraz mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota). Następnie ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 godzinie) przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułożyć połówki truskawek (wcześniej umytych i pozbawionych szypułek). Pomiędzy truskawkami wsypać kruszonką (mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera; muszą utworzyć się małe kawałki ciasta). Przygotowane ciasto odstawić na 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 25-30 minut w 180°C. Kroić dopiero po przestudzeniu.






Drukuj przepis