Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania muffinek w stylu brownies. Czekoladowe babeczki, ozdobione kremem na bazie mascarpone i truskawkami. Naprawdę były pyszne i mocno czekoladowe ♥ Idealne na przyjęcie dla dzieci jak i imprezę w stylu finger party. Pomysł na przepis podpatrzyłam ze strony kwestia smaku.
Składniki na 12 babeczek standardowej wielkości:
ciasto
120 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki brązowego cukru
70 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
2 duże jajka
krem
250 g serka mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki cukru pudru
truskawki do dekoracji
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka, Wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość wymieszać ze sobą, a na sam koniec wlać masę czekoladową. Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek. Piec około 15-18 minut w 165°C.W międzyczasie przygotować krem. Mascarpone, jogurt i cukier puder wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Przygotowany krem przełożyć do szprycy i udekorować nim wierzch przestudzonych babeczek. Przed podaniem każdą muffinkę ozdobić truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz