piątek, 3 czerwca 2016

Pieczony łosoś (błyskawiczny do przygotowania)


Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego łososia, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony łosoś jest soczysty i naprawdę bardzo smaczny. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką.


Składniki na 2 porcje:
1 kawałek świeżego łososia ze skórą (około 0,3 kg)
sok z cytryny
świeży koperek
sól, pieprz


Łososia umyć, osuszyć i przekroić na dwie części, nie nacinając skóry. Uwaga: nie trzeba z łososia usuwać łusek, ponieważ skóra "przyklei się" do naczynia żaroodpornego. Łososia przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Przygotowanego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 225°C przez około 15-17 minut. Gotowy łosoś musi zmienić kolor na jasnoróżowy. Upieczonego łososia delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia i przełożyć na talerz. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. 


Drukuj przepis