poniedziałek, 27 czerwca 2016

Fasolka szparagowa z czosnkiem i zieloną pietruszką


Jeżeli lubicie fasolkę szparagową to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ugotowaną fasolkę wystarczy podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku. Całość świetnie smakuje posypana zieloną pietruszką. Idealny dodatek do obiadu. 



Składniki na porcję dla 2 osób:
0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
posiekana zielona pietruszka
1-2 łyżki masła klarowanego
sól


Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Do garnka wlać wodę. Posolić ją. Do wrzącej wody wsypać fasolkę. Gotować pod przykryciem, aż do miękkości. Ugotowaną fasolkę odcedzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek. Gdy lekko się zarumieni to od razu wsypać fasolkę szparagową. Całość chwilę smażyć. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Podawać na ciepło.