wtorek, 7 czerwca 2016

Młoda kapusta na słodko-kwaśno


Młoda kapusta na słodko-kwaśno to wspomnienie mojego dzieciństwa :) Jak dla mnie najlepszy dodatek do młodych ziemniaków. Na samą myśl o takiej kapuście mam ochotę przygotować ją po raz kolejny ;) Uwaga: kapusty nie duście zbyt długo, ponieważ ma być lekko twarda!  Pamiętajcie, aby ocet i cukier dodawać stopniowo, tj. po łyżce - do własnego smaku. 


Składniki na porcje dla 2-3 osób:
1/2 główki młodej kapusty
3/4 szklanki wody
3-4 płaskie łyżki octu 10%
2-3 łyżki cukru
sól, pieprz

zasmażka
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki pszennej



Kapustę umyć, odciąć głąb, drobniej pokroić. Do garnka wsypać poszatkowaną kapustę i zalać ją wodą. Gotować pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zmięknie to od razu wlać ocet i wsypać cukier. Najlepiej na sam początek wlać 2 łyżki octu i wsypać 1 łyżkę cukru. Ewentualnie bardziej dosłodzić bądź dokwasić kapustę. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Kapustę wymieszać. Zdjąć z ognia. Na małej patelni przygotować zasmażkę: roztopić masło i przesmażyć mąkę. Przygotowaną zasmażkę wlać do kapusty. Całość chwilę gotować.  




Drukuj przepis