środa, 15 czerwca 2016

Budyń jaglano-truskawkowy


Dzisiaj zapraszam Was na domowy budyń przygotowany na bazie kaszy jaglanej i truskawek. Deser jest prosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Jeżeli jesteście na diecie wegańskiej to kaszę ugotujcie na mleku roślinnym. Przed podaniem, budyń udekorujcie plasterkami świeżych truskawek i domowym sosem truskawkowym. 


Składniki na 4 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka 
1/2 szklanki wody
300 g truskawek
2 łyżki cukru
odrobina soku z cytryny
szczypta soli



Kaszę przesypać na sitko, przepłukać wodą i przelać wrzątkiem. Przygotowaną kaszę wsypać do garnuszka. Zalać mlekiem oraz wodą. Posolić. Gotować kilkanaście minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotową kaszę lekko ostudzić. Truskawki umyć i pozbawić do szypułek. Do kielicha blendera wsypać truskawki i ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać cukier i sok z cytryny. Całość zmiksować na gładką masę. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty to dolać trochę mleka. Przygotowany budyń przełożyć do salaterek. Ozdobić świeżymi truskawkami i ewentualnie polać sosem truskawkowym (przepis znajdziecie TUTAJ). 





Drukuj przepis