środa, 29 czerwca 2016

Kotleciki drobiowe z kukurydzą i serem feta


Rok temu pokazałam Wam przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem zielonej pietruszki i sera feta. Dzisiaj zachęcam do "bogatszej" wersji drobiowych kotlecików. Połączenie kukurydzy, cebulki, zielonej pietruszki i sera feta jest naprawdę pyszne :) Poniższe kotleciki to pomysł na szybkie danie obiadowe, ponieważ przygotujecie je w niecałe 30 minut. 



Składniki na porcję dla 4 osób: 
0,5 kg piersi z kurczaka
1/4 kostki sera feta (50 g)
4 łyżki kukurydzy konserwowej
3  łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
1/2 cebuli, np czerwonej
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mleka
2 duże jajka
sól, pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia




Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka, dodać mąkę i mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Zieloną pietruszkę umyć i drobno posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do ciasta dodać pokrojone mięso, odcedzoną kukurydzę, posiekaną pietruszkę, pokrojoną cebulę i ser feta. Za pomocą łyżki, całość ze sobą wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju lub masła klarowanego. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki (1 czubata łyżka = 1 kotlecik). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyć na papierze, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.








Fan wszelakiego mięsa :)

Drukuj przepis