sobota, 4 czerwca 2016

Truskawki pod koglem-moglem (na ciepło)


Truskawki zapiekane pod pierzynką z kogla-mogla to deser na ciepło, który podczas pieczenia zachowuje się jak suflet :) Pięknie wyrośnie, lecz po wyjęciu z piekarnika lekko opadnie. Truskawki z koglem-moglem to pomysł na szybką i słodką przekąskę na słodko. Najlepiej smakuje podany od razu po wyjęciu z piekarnika. Uwaga: truskawki po upieczeniu puszczą dużą ilość soku :)


Składniki na 4 porcje:
4-5 żółtek*
4 płaskie łyżki zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
świeże truskawki

*jeśli używamy małych jajek to należy wykorzystać 5 żółtek


Żółtka utrzeć ze zwykłym cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. W międzyczasie truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na dwie części. Przygotowane owoce przełożyć do kokilek. Całość zalać koglem-moglem. Piec około 15-20 minut w 180°C. Kogel-mogel powinien delikatnie się zarumienić. 





Drukuj przepis