wtorek, 14 czerwca 2016

Piersi kurczaka w parmezanowej panierce zapiekane z pomidorami i cebulką


Jeżeli znudziły się Wam smażone kotlety drobiowe a'la schabowy, to zachęcam do przygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z  pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. 


Składniki na porcję dla 4 osób:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki startego parmezanu
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
2 małe pomidory malinowe
1/2 małej cebuli
sól, pieprz
starty żółty ser


Piersi umyć, osuszyć. Każdą pierś rozkroić na 2-3 kawałki. Rozbić za pomocą tłuczka. 
Przygotowane piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić solą oraz pieprzem. Na podpieczone piersi z kurczaka wyłożyć pomidory z cebulką. Całość posypać startym, żółtym serem. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5-7 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sera.



Drukuj przepis