środa, 1 kwietnia 2020

Sernik na zimno z serka wiejskiego


Pomysł na szybkie do przygotowania i tanie ciasto na zimno - sernik z serków wiejskich na spodzie z biszkoptów, udekorowany galaretką z borówkami. Dwukolorowy, lekki i kremowy w smaku. Zachęcam do przygotowania :)



Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
0,5 kg serka wiejskiego
2 galaretki, np. o smaku truskawkowym
świeże owoce, np. borówki
biszkopty


Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, jedną w 100 ml, a drugą w 300 ml wody. Ostudzić. Serek wiejski (wraz ze śmietaną) zblendować i wlać do niego rozpuszczoną galaretkę (100 ml). Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa ma zbyt duże grudki to ponownie ją zblendować. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Następnie powoli wlać masę serową. Sernik wstawić do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to sernik ozdobić borówkami. Ciasto ponownie schować do lodówki. Po stężeniu różowej masy, na wierzch wylać drugą galaretkę (300 ml). Sernik wstawić do lodówki. Schłodzić. Kroić po stężeniu (po kilku godzinach).

Etapy przygotowywania sernika na zimno z serka wiejskiego








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz