środa, 22 kwietnia 2020

Zielona sałatka z łososiem wędzonym na ciepło


Pomysł na wiosenną sałatkę - miks różnych sałat, ogórek, zielone szparagi, czerwona cebula i wędzony łosoś na ciepło. Całość posypana jasnym sezamem. Sałatka bardzo sycąca w smaku. Zachęcam do przygotowania.


Składniki na 2 porcje:
100 g różnych sałat (użyłam młodych listków)
1/2 ogórka gruntowego
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka jasnego sezamu

sos
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pikantnej musztardy, np. czeskiej
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Ze szparagów odłamać twarde końcówki. Przygotowane szparagi ugotować, np. w garnku na parze (muszą być lekko miękkie!). Składniki na sos wymieszać ze sobą. Przyprawić do smaku. Sałatę umyć, osuszyć. Ogórka przekroić go na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Na talerzach ułożyć sałatę, dodać zielonego ogórka i cebulę. Warzywa polać sosem. Następnie dodać kawałki wędzonego łososia i zielone szparagi. Całość posypać sezamem.





1 komentarz: