piątek, 24 kwietnia 2020

Drożdżówki z prażonym jabłkiem i gruszką


Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia drożdżówek nadzianych prażonymi jabłkami oraz gruszką i posypanych kruszonką. Drożdżówki są maślane w smaku i nadziane dużą ilością duszonych owoców. Wbrew pozorom domowe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania.


Składniki na 10 dużych sztuk:

ciasto drożdżowe
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g)
1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g)
1/2 szklanki mleka
2 jajko + 1 żółtko
1/2 kostki masła (100 g)
1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
szczypta soli

prażone owoce
1 kg jabłek
1 duża gruszka (0,3 kg)
szczypta kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego

kruszonka
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki zwykłego cukru
4 łyżki mąki pszennej

dodatkowo do posmarowania
1 małe jajko


Na początek przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę oraz suche drożdże. Składniki wymieszać ze sobą. Następnie wsypać szczyptę soli, wlać mleko oraz dodać żółtka, całe jajko i roztopione masło. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykryć je ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia (około 1 godzina). W międzyczasie przygotować farsz: jabłka oraz gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Owoce przełożyć do garnka, zalać odrobiną wody, posypać kwaskiem cytrynowym i cukrem wanilinowym. Owoce dusić pod przykryciem, aż do rozgotowania się. Masę co jakiś czas należy przemieszać. Owoce ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i podzielić na 10 kawałków. Uformować drożdżówki. Za pomocą szklanki, drożdżówki lekko spłaszczyć (spójrz na zdjęcia poniżej). Ciasto ponownie przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do lekkiego podrośnięcia (około 30 minut). W międzyczasie przygotować kruszonkę: składniki wymieszać ze sobą i rozetrzeć za pomocą dłoni. Przygotowane drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środek nałożyć duszone owoce. Całość posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180°C (do zarumienienia).


Gotowanie owoców

Formowanie drożdżówek


Drożdżówki przed i po upieczeniu






1 komentarz:

  1. Od zawsze uwielbiałam drożdżówki, ale tylko z serem. Zmieniam zdanie, z jabłkiem i gruszką są równie pyszne.

    OdpowiedzUsuń