wtorek, 14 kwietnia 2020

Bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym - sposób na czerstwe pieczywo


Pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa - bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym posypany szczypiorkiem. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu (np. podana jako dodatek do kremowej zupy). 

Składniki na porcję dla 2-3 osób:
1 lekko czerstwa, długa bagietka
3 duże jajka
150 g startego sera mozzarella
1/2 pęczka szczypiorku
1/4 kostki masła (50 g)
3 łyżki śmietany 18%
ewentualnie odrobina mleka

przyprawy
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej



Do miski wbić jajka i roztrzepać za pomocą widelca. Następnie wsypać do nich starty ser, wlać śmietanę. Całość przyprawić i wymieszać. Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki. Pieczywo ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać masą jajeczno-serową (musi pokryć każdy kawałek bagietki!). Jeśli wydaje się Wam, że masy jest za mało - to pieczywo należy polać odrobiną mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Piec w 180ºC przez około 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz