sobota, 4 kwietnia 2020

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą (bez cukru)


Jeżeli w domu zalegają Wam bardzo dojrzałe banany to zachęcam do upieczenia poniższego ciasta. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebować miksera. Chlebek bananowy nadziany posiekaną, gorzką czekoladą to kolejny pomysł na ciasto bez dodatku cukru. Chlebek jest idealny w smaku - nie za słodki, miękki z wilgotnym miąższem i chrupiącym wierzchem. Polecam :) Pamiętajcie - do ciasta należy dodać dojrzałe banany, ponieważ dzięki nim chlebek nabiera słodyczy. 


Składniki na keksówkę o długości do 30 cm:
4 bardzo dojrzałe banany
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
1/2 miękkiej kostki masła (100 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
ewentualnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropelek aromatu waniliowego
szczypta soli


Banany obrać. Jeden pozostawić do dekoracji. Trzy pozostałe pokroić w grube plasterki. Za pomocą blendera bądź praski rozgnieść na miazgę Do masy bananowej wbić jajka i dodać miękkie masło. Składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą (będą widoczne kawałki masła). Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ewentualnie cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać. Czekoladę posiekać i dodać ją do ciasta (można pozostawić 1 łyżkę posiekanej czekolady do dekoracji). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Z wierzchu udekorować połówkami pozostawionego banana (przekroić go wzdłuż na 2 części) i całość posypać pozostawioną czekoladą. Piec około 50-55 minut w 180°C (do suchego patyczka). Kroić po ostudzeniu.

Etapy przygotowywania ciasta na chlebek bananowy

Chlebek przed i po upieczeniu







Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz