sobota, 7 listopada 2015

Krówkowy sernik na zimno


Sernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami i posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą. 



Składniki na formę o średnicy 18 cm::
150 g masy krówkowej z orzechami + 50 g na posmarowanie wierzchu ciasta
0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
250 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
150 g herbatników
80 g masła
płatki migdałowe


Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Herbatniki pokruszyć i wlać do nich rozpuszczone masło. Dodać kakao i całość wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Następnie wsypać masę herbatnikową, która należy ubić. Dzięki temu utworzycie spód sernika. Wstawić na chwilę do lodówki. W międzyczasie ser zmiksować z masą krówkową i cukrem. Jeżeli masa wydaje się Wam zbyt mało słodka to ją dosłodźcie. Na sam koniec dodać ubitą śmietanę (całość delikatnie wymieszać ze sobą) i wlać ostudzoną żelatynę. Ponownie wymieszać. Przygotowaną masę serową wylać na spód herbatnikowy. Przygotowany sernik wstawić na na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa stężeje to sernik ozdobić, np. rozpuszczoną masą krówkową i płatkami migdałowymi. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki, ponieważ polewa krówkowa pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza.