sobota, 28 listopada 2015

Sałatka z roszponką i tuńczykiem


Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszponką, pomidorami, czerwoną cebulą i tuńczykiem z puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach. 



Składniki:
150 g roszponki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 małe czerwone cebule
2 pomidory
jogurt grecki (kilka łyżek)
sól, pieprz
ewentualnie oliwa z oliwek
sezam do posypania


Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać sezamem. 



Drukuj przepis