poniedziałek, 23 listopada 2015

Bułki na hamburgery - idealne!


Jeżeli macie ochotę na hamburgery - obowiązkowo musicie przygotować domowe bułki hamburgerowe. Są puszyste, miękkie i słodkie. Idealnie będą smakować na śniadanie lub jako baza do domowych fast food-ów. Ponadto poniższe bułki są łatwe i tanie w przygotowaniu. 



Składniki na 8 bułeczek:
400 g mąki pszennej 
1 szklanka mleka
15 g świeżych drożdży
2 łyżki masła
1 jajko
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
sezam do posypania

do posmarowania 
1 jajko
1 łyżka mleka


Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić. Do drożdży wsypać cukier i dodać letnie mleko. Całość wymieszać ze sobą i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i wlać podrośnięte drożdże oraz masło. Za pomocą miksera bądź ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Masa będzie lekko się kleić, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki po upieczeniu będą twarde. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy). Następnie podzielić na 8 kawałków z których uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce, mocno spłaszczyć, przykryć ręcznikiem i odstawić na około 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec około 25-30 minut w 195ºC (bułki muszą się zarumienić). Studzić na kratce. 




Drukuj przepis