piątek, 20 listopada 2015

Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym. Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę. Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić. 



Składniki:
co najmniej 1 kg karkówki
1 puszka pokrojonych pomidorów
250 g pieczarek
2 cebule, np. czerwone
sól, np. himalajska
pieprz, np. pikantny
olej



Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na dno szybkowaru wlać olej i partiami przesmażyć plasterki karkówki (z obu stron; na złoty kolor). Następnie podsmażone mięso ułożyć jedno na drugim. Wlać pomidory z puszki i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zamknąć pokrywę od szybkowaru. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Gotować 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). W międzyczasie przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Warzywa przyprawić solą oraz pieprzem. Po upływie czasu otworzyć pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Do ugotowanej karkówki dodać cebulę wraz z pieczarkami. Ewentualnie zagęścić sos.


Drukuj przepis