środa, 25 listopada 2015

Proste i szybkie rogaliki (tzw. 3 składnikowe)


Smaczne, kruche i tanie rogaliki. To takie kryzysowe słodkości, ponieważ do ich przygotowania potrzebujemy tylko mąki, tłuszczu i śmietany. Tak, tak - nie dodajemy do nich drożdży ani proszku do pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe".  Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą idealne dla osób, które mają alergię na jajka, ponieważ do ich przygotowania nie potrzebujemy tego składnika. 


Składniki na 1 blaszkę:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
125 g margaryny (1/2 kostki)
1 mała śmietana 18 % (180 g)

ewentualnie roztrzepane jajko lub odrobina mleka

do nadziania: np. krem czekoladowy/powidła śliwkowe
do dekoracji cukier puder



Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale. Na każdy kawałek trójkąta nałożyć, np. krem czekoladowy. Zwijać od spodu, formułując rogalik. Przygotowane rogaliki ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec około 30 minut w 180ºC (rogaliki muszą się zarumienić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 





Drukuj przepis