poniedziałek, 30 listopada 2015

Pstrąg smażony (w kawałkach)


Uwielbiam ryby, choć przyznaje się, że jem je zbyt rzadko. Ostatnio kupiłam ładnego, świeżego pstrąga i postanowiłam przygotować go w tradycyjny sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami




Składniki na 2 porcje:
1 duży pstrąg
sól, pieprz
sok z cytryny
olej
mąka pszenna


Pstrąga wypatroszyć, umyć i pokroić w dzwonki (łeb i płetwy nie będą nam potrzebne). Rybę przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane kawałki pstrąga obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż pstrąg będzie rumiany. Usmażone kawałki ryby ułożyć na papierze i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawać. 



Drukuj przepis