poniedziałek, 2 listopada 2015

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną


Cukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj). 



Składniki na porcję dla 2-3 osób:
3 średniej wielkości cukinie
1 duża pierś z kurczaka
100 g kaszy jaglanej (1 woreczek)
1 marchewka
1 cebula
starty żółty ser
sól, pieprz
zioła do drobiu
olej


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość polać 1 łyżką oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się dodać mięso. Całość przesmażyć. Na sam koniec dodać marchewkę i ugotowaną kaszę jaglaną. Jeszcze chwilę smażyć. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC.  Cukinie nafaszerować przygotowaną masę. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed końcem pieczenia całość posypać startym, żółtym serem. 






Drukuj przepis