czwartek, 24 lipca 2014

Cukinia faszerowana (mięsem mielonym)


Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami.Bardzo smaczne i lekkie danie na letni obiad. Poniższy przepis dodaje do akcji Cukinia 2014.


Składniki:


2 średniej wielkości, młode cukinie

2 pomidory
250 g mielonego mięsa drobiowego
1 cebula
zioła prowansalskie
sól, pieprz
ewentualnie koncentrat pomidorowy
starty żółty ser
olej do smażenia



Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i przekroić na 2 części. Z każdej części wydrążyć miąższ - nie można przedziurawić cukinii (ja do tego celu użyłam małą łyżeczkę). W międzyczasie na patelnie wlać olej i gdy będzie gorący dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać mięso mielone. Pod sam koniec smażenia dodać miąższ z cukinii i pokrojone pomidory (+ ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego). Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Połówki cukinii umieścić w naczyniu żaroodpornym, następnie nałożyć farsz, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-40 minut. 




Drukuj przepis