Błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z makaronem tortellini, szynką, kukurydzą, ogórkiem i koperkiem. Bardzo smaczna i delikatna. Najlepiej smakuje z mięsnym tortellini.
Składniki:
150 g makaronu tortellini (z mięsem)
100 g konserwowej kukurydzy
1 ogórek gruntowy
100 g startego żółtego sera
150 g szynki
koperek
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wyłożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W międzyczasie ogórek umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przestudzonego makaronu dodać odcedzoną kukurydzę, szynkę, startego ogórka. Posypać solą i pieprzem. Za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Pod sam koniec dodać pocięty świeży koperek (lub suszony). Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz