środa, 16 lipca 2014

Łosoś w marynacie cytrynowo-czosnkowej



Kolejny pomysł na rybę z grilla - tym razem łosoś marynowany z sokiem cytryny i czosnkiem.Do tego danie polecam świeżego łososia, którego najlepiej kupić w całości i pociąć w zgrabne dzwonki.


Składniki:

świeży łosoś (mój kawałek miał 800 g)
sok z 1 cytryny
sól, pieprz kolorowy mielony
przyprawa do ryby 
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku


Łososia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pociąć w zgrabne kawałki. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kawałki łososia przyprawić, polać sokiem z cytryny i polać oliwą z oliwek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną rybę wstawić na kilka godzin do lodówki, aby łosoś mógł "przejść" przyprawami.


Na tacce grillowej ułożyć zamarynowane kawałki łososia i grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor na jaśniejszy. Po wyjęciu z grilla od razu podawać. 


Drukuj przepis