piątek, 18 lipca 2014

Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka



Ciekawy pomysł na wykorzystanie kalafiora - zapiekany z mięsem drobiowym i serem pleśniowym. Dzięki wykorzystaniu udek z kurczaka farsz nie będzie suchy. Danie idealne do podgrzewania.


Składniki na 3-4 porcje:

1 średniej wielkości kalafior
1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
posiekany koperek świeży lub suszony
posiekana pietruszka świeża lub suszona
3/4 szklanki mleka
1 łyżki masła
1-2 łyżki mąki pszennej
pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura)



Udka umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach).


Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego). 



Kalafiora umyć i pozbawić liści. Do garnka wlać wodę, posolić i zagotować - gdy woda zacznie wrzeć to do garnka włożyć kalafiora.



  Gotować około 5-8 minut na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem).


Podgotowanego kalafiora przełożyć, np. na durszlak aby mógł ostygnąć. Gdy kalafior przestygnie odciąć głąb i za pomocą łyżki delikatnie wydłubać środek, w taki sposób aby utworzyć wgłębienie (nie można przedziurawić kalafiora!).



Następnie do przygotowanego wgłębienia dodać zmielone mięso i wszystko delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (farszem do dołu) i piec pod przykryciem około 35 minut. 



W międzyczasie przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę.


Wszystko ze sobą połączyć i gotować na małym ogniu. Następnie powoli dolewać zimne mleko, a na sam koniec dodać pokrojony ser pleśniowy. Jeszcze chwilę gotować, aż sos będzie lśniący.


Kalafiora wyjąć z piekarnika, polać sosem beszamelowo-serowym i ponownie wstawić do piekarnika. Piec (już bez przykrycia) tak długo, aż sos lekko się zrumieni. 


 Przed podaniem pokroić w zgrabne kawałki. 


Pomysł na przepis - blog Smaczna Pyza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz