poniedziałek, 28 lipca 2014

Ogórki małosolne

 

Ogórki małosolne - są pyszne na chleb z wędliną, do sałatki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym lubię zapach kopru, czosnku i kiszenia się ogórków. 


Składniki na jeden 1 l słoik:
8-9 sztuk ogórków gruntowych 

kwiat kopru
2 liście winogrona
kilka listków z wiśni
4 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
1 l wody
1,5 płaskiej łyżki soli


Wodę wlać do garnka, wsypać sól i zagotować. W międzyczasie ogórki, kwiat kopru i liście umyć. Czosnek obrać. Ogórkom odciąć końcówki. Chrzan umyć i obrać. Do słoika włożyć kwiat kopru, liście winogrona, liście z wiśni, chrzan, obrany czosnek, a na sam koniec ciasno ułożyć ogórki. Muszą być bardzo blisko siebie, aby podczas kiszenia żaden ogórek nie wypłynął. Do słoika wlać bardzo gorącą wodę. Na sam koniec delikatnie przykryć pokrywką. Ogórki są już dobre (jeśli lubicie ogórki lekko twarde i delikatnie ukiszone) po 24-48 godzinach. 


Ogórek 24 godziny po ukiszeniu

Drukuj przepis