środa, 2 lipca 2014

Schab na kanapki


Jeśli nie lubicie sklepowych wędlin to polecam przygotować schab, który idealnie pasuje na kromkę chleba. Aromatyczny, lekko pikantny i bardzo smaczny.

Składniki:

1 kawałek schabu (około 700 g)
1 ząbek czosnku
sól
pikantna mieszanka pieprzów
papryka słodka (+ewentualnie ostra)
bazylia suszona
1 łyżka oliwy bądź oleju


Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso "przegryzło się" z przyprawami. Następnie przygotowane mięso polać olejem lub oliwą, a na samym wierzchu ułożyć pocięty na plasterki ząbek czosnku. Wlać pół szklanki wody i przygotowany schab wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec pod przykryciem około 30-40 minut. Przygotowane mięso idealnie pasuje na kanapki, które są podane z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorem.


Drukuj przepis