poniedziałek, 21 lipca 2014

Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowo-czereśniowym


Aromatyczny sos brzoskwiniowo-czereśniowy i lekko słodkie kawałki piersi z kurczaka. Jeżeli lubicie połączenie mięsa z kurczaka i owoców - to poniższe danie na pewno Wam zasmakuje. 


Składniki na 2 porcje:


2 piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
3 małe brzoskwinie (lub 1 bardzo duża)
garść czereśni
sól, pieprz
przyprawa curry
olej do smażenia
150 g śmietany 18% (nie radzę zastępować jogurtem naturalnym, ponieważ sos może się zważyć)

 ewentualnie miód do smaku



Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć.Do garnka wlać odrobinę oleju i dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. W międzyczasie brzoskwinie pozbawić skórki i pociąć na mniejsze kawałki (kostki). Czereśnie pozbawić pestek i przeciąć na połówki. Do przesmażonego mięsa owoce, miód (do smaku) i śmietanę 18%. Całość posmakować i ewentualnie doprawić/dosłodzić. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Danie będzie gotowe, gdy sos będzie lekko gęsty. Przygotowane piersi z kurczaka podawać z ugotowanym ryżem.





*jeżeli nie macie świeżych owoców to użyjcie brzoskwiń konserwowych + do sosu wlejcie zalewę z puszki; dzięki temu sos będzie jeszcze lepiej smakować


Drukuj przepis