Omlet z kurkami i szynką to pomysł na szybkie danie obiadowe. Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt dużej ilości składników.
4 duże jajka lub 5 średnich
100 g konserwowej szynki
100 g kurek
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
posiekany świeży koperek
Kurki umyć, obrać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, następnie przesmażyć kurki. Posolić i popieprzyć. W międzyczasie szynkę pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. Gdy kurki będą już prawie usmażone to dodać do nich szynkę oraz koperek. Delikatnie przemieszać. Jajka wbić do miski, dodać mleko oraz mąkę i za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wylać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu. Gdy masa się zetnie - omlet przewrócić na drugą stronę (ja na początku przesuwam omlet na czysty talerz i następnie szybkim ruchem talerz układam do góry nogami tak, aby omlet mógł się upiec z drugiej strony) i przesmażyć. Jeżeli macie patelnię, którą można wstawić do piekarnika - to nie przewracajcie omletu - wstawcie patelnie do piekarnika i trzymać tak długo, aż masa z góry się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz