niedziela, 3 sierpnia 2014

Bułki na jogurcie naturalnym


Idealnie miękkie, puszyste i delikatne - bułki na bazie jogurtu naturalnego z sezamową posypką. Zachowują świeżość przez 2-3 dni.  



Składniki na 12 bułek:
niepełne 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 500)
2 jajka
mały jogurt naturalny (około 200 g)
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g suszonych lub 15 g świeżych drożdży)
1/4 kostki masła (50 g )
1 łyżka lnu mielonego
2 łyżki sezamu


 Do mąki dodać suszone drożdże. Całość wymieszać, dodać sól i miękkie masło. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. 


Następnie wbić 1 jajko, dodać len mielony, jogurt naturalny i mleko. Ponownie za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. 


 Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość.



Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża pokroić na 12 części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulki (łączenia ciasta muszą być na samym dole ). Przygotowane bułki przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć go papierem do pieczenia). Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć.


 Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować wszystkie bułki. Na sam koniec posypać sezamem. Piec około 25 minut w 195ºC, aż bułki będą miały złocisty kolor. Upieczone bułki przełożyć na kratkę i poczekać, aż ostygną. 


Pomysł na przepis: mojewypieki.com


Drukuj przepis