Dzisiaj przepis na błyskawiczne w przygotowaniu kulki owsiano-czekoladowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika.
Składniki dla 4 osób:
300 g płatków*
3-4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki rodzynek
150 g masła
10 łyżek mleka w proszku (niebieskiego)
3 łyżki zwykłego mleka
wiórki kokosowe do obtoczenia
ewentualnie miód
W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać cukier puder i miód. Całość ze sobą połączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Gdy składniki połączą się ze sobą - dodać gorzkie kakao. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać płatki (ja użyłam miks różnych płatków) i rodzynki. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona w masie kakaowej). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 3 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać. Pod sam koniec wsypać mleko w proszku. Najlepiej sypać po 1 łyżce mleka w proszku. Ja dodałam 10 łyżek mleka w proszku, dzięki temu powstała dosyć zwarta masa. Z przygotowanej masy oderwać kawałek i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych (lekko wymieszanymi z gorzkim kakao), umieścić w małych foremkach bądź ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki (lub podać do zjedzenia od razu po przygotowaniu).
* można użyć samych płatków owsianych lub mieszanki (składającej się z głównie z płatków owsianych, a także płatków: żytnich, pszennych, jęczmiennych, siemienia lnianego i amarantusa ekspandowanego)
Pomysł na przepis: kotlet.tv
Smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńI były pyszne! :)
OdpowiedzUsuń