czwartek, 7 sierpnia 2014

Jajecznica z kurkami


Jesteście znudzeni tradycyjną jajecznicą? Lubicie kurki? Oto przepis dla Was - jajecznica z cebulką i kurkami. Idealna na weekendowe śniadanie dla dwojga.


Składniki na 2 porcje:
5 średnich jajek (m)
100 g kurek
1/2 cebuli
sól, pieprz
masło do smażenia
świeży posiekany koperek


Kurki obrać i umyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smaży na średnim ogniu (przez kilka minut).   


Gdy będą miękkie - kurki przełożyć, np. na talerz, a na patelnię wrzucić cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula będzie szklista. Pod sam koniec ponownie dodać przesmażone kurki. Delikatnie posolić i popieprzyć.


Do miski rozbić jajka i wlać je na patelnię. Ponownie posolić do smaku, a także dodać posiekany koperek. Całość wymieszać i smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Od razu podawać. 


Drukuj przepis