środa, 20 sierpnia 2014

Szaszłyki z boczkiem, cebulą, cukinią i papryką


Szaszłyki idealne dla mężczyzn - nadziane świeżym boczkiem, cebulą, papryką i cukinią. Według mnie grillowany boczek smakuje naprawdę rewelacyjnie, więc spróbujcie przygotować takie szaszłyki (należy użyć boczku świeżego - nie mylić z boczkiem wędzonym!). Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014.


Składniki:
świeży boczek
suszone warzywa
sól, pieprz
papryka ostra
papryka słodka
cebula
papryka kremowa
cukinia


Boczek umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki.  Każdy kawałek mięsa przyprawić sola, pieprzem, papryką ostrą i słodką, a także posypać pokruszonymi (suszonymi) warzywami.  Przygotowane mięso wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki temu boczek "przejdzie" przyprawami. Po kilku godzinach każdy plasterek mięsa pokroić na 2-3 kawałki. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przyprawić solą oraz pieprzem. Cukinie przekroić na pół i pokroić na plastry, na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Paprykę umyć, obrać i pokroić w zgrabne kawałki. Na patyki szaszłykowe nabijać naprzemiennie mięso i warzywa. Smażyć na grillu, tak długo aż mięso zmieni kolor i będzie lekko przyrumienione. Podawać z ulubionym sosem.




Grillowanie 2014

Drukuj przepis