niedziela, 10 sierpnia 2014

Spaghetti z wędzonym łososiem w śmietanowym sosie


Pyszny wędzony łosoś, sos śmietanowy i makaron spaghetti, czyli składniki które potrzebujemy do przygotowania poniższego dania. Przepis dla osób, które uwielbiają smak wędzonego łososia. Zamiast makaronu pszennego użyłam pełnoziarnistego, aby danie obiadowe było bardziej sycące. 



Składniki na 2 porcje:
200 g wędzonego łososia (ja użyłam łososia wędzonego na ciepło)
2 łyżki mleka
5-6 łyżek śmietany 12 % lub 18%
3 suszone pomidory w zalewie z oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
makaron pełnoziarnisty do spaghetti
sól, pieprz
2 łyżki masła
1/4 pęczka zielonej pietruszki


1. Na początku wlać wodę, lekko osolić i gdy zacznie wrzeć dodać makaron. Gotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni (na średnim ogniu) rozpuścić masło. 


2. Na rozpuszczonym maśle przesmażyć posiekany ząbek czosnku. Gdy lekko zmieni kolor - dodać śmietanę, mleko, pokrojone suszone pomidory. Całość co jakiś czas mieszać i smażyć na małym ogniu. 


3. Pod sam koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę i rozdrobnionego wędzonego łososia. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilę trzymać na ogniu. 


4. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i od razu przełożyć na talerze. Przygotowanym sosem polać makaron, ewentualnie całe danie posypać posiekaną pietruszką. Od razu podawać. 


Drukuj przepis