środa, 6 sierpnia 2014

Sałatka z tuńczykiem, rukolą, pomidorem, ogórkiem i jajkami


Sałatka z tuńczykiem w pikantnej zalewie jest naprawdę rewelacyjna. Połączenie rukoli, pomidorów, ogórka, cebuli i tuńczyka. Całość udekorowana ugotowanym jajkiem. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis dodaje do akcji Sałatka zamiast kanapki!


Składniki:
1 puszka tuńczyka (ja użyłam tuńczyka z chili)
3 ugotowane na twardo jajka
100 g rukoli
2 średniej wielkości pomidory malinowe
1/2 cebuli
1 ogórek gruntowy
sól
ewentualnie oliwa z oliwek


Warzywa umyć i osuszyć. Na dno miski umieścić rukolę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na dość cienkie plasterki. Ogórka obrać i pokroić w słupki. Następnie do rukoli dodać pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę. Na sam koniec dodać tuńczyka z puszki i pokrojone w ćwiartki jajka. Całość delikatnie polać zalewą z tuńczyka lub oliwą z oliwek (można lekko posolić). Od razu podawać. 


Sałatka zamiast kanapki!

Drukuj przepis