niedziela, 17 sierpnia 2014

Udka zapiekane z serem mozzarella i pomidorem


Udka zapiekane z serem mozzarella i pomidorem malinowym, czyli pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania poniższego dania użyłam wyluzowanych udek z kurczaka - dzięki temu nie trzeba było uważać na skórkę i kości. 


Składniki dla 4 osób:
co najmniej 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka (tj. pozbawionych skórek i kości)
1 kulka sera mozzarella
1-2 pomidory, np. malinowe
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
mąka krupczatka do obtaczania


Mięso umyć, osuszyć i przyprawić (solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące krupczatce. 


 Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. 


Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki. Na każde udko nałożyć plasterek pomidora i sera.


Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 15-20 minut w 180°C, tj. tak długo aż ser lekko się roztopi. 


Podawać z ziemniakami, sałatą lub szpinakiem.

Drukuj przepis