wtorek, 5 sierpnia 2014

Sypana szarlotka


Aby przygotować poniższą szarlotkę potrzebujemy tylko kilka składników. Sypana szarlotka to pomysł na szybkie i niedrogie ciasto. Smakuje idealnie z gałką lodów waniliowych. Przepis dodaje do akcji Jedz polskie jabłka.



Składniki na 6 dosyć sporych porcji:

1 kg polskich jabłek (waga po obraniu i starciu!)
1 szklanka mąki pszennej typ 500
1 szklanka zwykłego cukru
1 szklanka kaszki manny
1 kostka masła (200 g)  
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ do podania lody waniliowe/śmietankowe


Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Do miski wsypać zwykły cukier, kaszkę, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szybkie składniki. Zamrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, dodać 1/3 składników sypkich, 1/3 startego zimnego masła i połowę startych jabłek. Następnie ponownie dodać 1/3 składników sypkich, 1/3 startego masła i całą resztę jabłek. Na samym wierzchu wsypać pozostałą warstwę suchych składników i starte masło. Piec około 35-40 minut w 180ºC, aż szarlotka uzyska złoty kolor. Szarlotkę podawać na ciepło z gałką lodów.



Drukuj przepis