niedziela, 24 sierpnia 2014

Sos słodko-kwaśny (do słoików)


Rewelacyjny w smaku sos słodko-kwaśny. Możecie go przelać do słoików i zimą delektować się jego smakiem. Wystarczy, że podsmażycie , np. pokrojone mięso z kurczaka, dodacie sos i obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu. Przepis dodaje do akcji Pora na pomidora! i Warzywa psiankowate 2014.



Składniki na 4 słoiki 0,5 l:
1,5 kg pomidorów bez skórek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 mała papryczka chili
kilka młodych marchewek lub 1 duża
3 średniej wielkości cebule
1 ząbek czosnku
125 g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
250 g ananasa z puszki (z zalewą)
sól, pieprz
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić. Natomiast papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Pomidory umyć, naciąć i zalać wrzącą wodę. Następnie obrać ze skórki. Do garnka wlać odrobinę oleju, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać paprykę i marchewkę. Chwilę gotować. W międzyczasie pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną to dodać pomidory. Całość gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (gotować na małym ogniu!). Gdy pomidory rozpadną się to dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa. Przygotowany sos przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać cukier i ocet. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu. W połowie szklanki zalewy z ananasa rozpuścić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowaną masę wlać do garnka. Wszystko wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.  



Powyższy sos podałam z ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z kurczaka. 

Drukuj przepis