czwartek, 14 stycznia 2016

Domowe pesto z rukoli


Pesto z rukoli to świetny dodatek do pieczywa jak i makaronu. Powiem Wam szczerze, że przygotowując poniższe pesto liczyłam się z tym, że całość będzie niejadalna... nic bardziej mylnego! Poniższe pesto jest smaczne, lekko czosnkowe i naprawdę warte spróbowania. Jeżeli macie w lodówce lekko zwiędniętą rukolę to przygotujcie z niej pesto! Będziecie zaskoczeni smakiem jak i zapachem poniższej pasty :)


Składniki na 1 słoiczek 200 ml:
100 g rukoli
garść orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
olej, np. migdałowy* lub oliwa z oliwek
3 łyżki jasnego sezamu
sól morska/opcjonalnie zwykła
pieprz 


Rukolę umyć, osuszyć. Sezam uprażyć na suchej patelni. Do kielicha blendera przełożyć rukolę, wsypać orzechy, sezam, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, sól, pieprz i 2-3 łyżki oleju. Całość zmiksować do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dolać odrobinę oleju. Przygotowane pesto przełożyć do słoiczka. Wierzch polać odrobiną oleju. Słoiczek zakręcić. Przechowywać w lodówce.

Pamiętajcie, że olej migdałowy to nie to samo co olejek migdałowy!

Drukuj przepis