poniedziałek, 11 stycznia 2016

Marchewka z groszkiem


Marchewka z groszkiem to świetny dodatek do obiadu. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej użyć mrożonego groszku, ponieważ po ugotowaniu zachowuje ładny, zielony kolor. Zasmażana marchewka z groszkiem to wspomnienie mojego dzieciństwa :) Kiedyś nie lubiłam tego dodatku, a teraz uwielbiam smak gotowanej marchewki. 


Składniki na 2-3 porcje:
3 średniej wielkości marchewki
1 szklanka mrożonego groszku
niepełna 1 szklanka wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
cukier do smaku
odrobina soku z cytryny


Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Do garnka wsypać marchewkę, wlać wodę i całość gotować na średnim ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to dodać mrożony groszek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. Przygotować zasmażkę (smażyć ją kilka minut na małym ogniu). Na sam koniec do warzyw dodać zasmażkę. Całość przemieszać i gotować tak długo (na małym ogniu), aż utworzy się dosyć gęsty sos. Na sam koniec posmakować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny. 



Drukuj przepis