czwartek, 7 stycznia 2016

Udka faszerowane szpinakiem i żółtym serem

 

Pyszne, soczyste udka z kurczaka faszerowane szpinakiem i żółtym serem. Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami



Składniki na porcję dla 4 osób:
1 kg udek z kurczaka (waga wraz z kośćmi i skórą)
150 g szpinaku, np. mrożonego w liściach lub świeżego
kilka plasterków żółtego sera
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
olej



Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć chrząstki (instrukcja obrazkowa tutaj). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. Do garnka wlać odrobinę oleju. Dodać szpinak, przeciśnięty ząbek czosnku i szczyptę soli. Przesmażyć i ostudzić. Następnie wyluzowanie udka nafaszerować szpinakiem i plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. 




Drukuj przepis