niedziela, 10 stycznia 2016

Sałatka z pomidorem, kukurydzą i jajkami


Prosta, szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka z mieszanką sałat, pomidorem, kukurydzą i jajkami. Całość polana sosem majonezowo-jogurtowym i posypana szczypiorkiem. Sałatka idealna na drugie śniadanie. 


Składniki:
100 g mieszanki sałat
2-3 pomidory, np. śliwkowe
1/3 puszki kukurydzy
2-3 jajka ugotowane na twardo
1/2 czerwonej cebuli
szczypiorek posiekany
sól, pieprz

sos
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego


Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i pociąć na plasterki, Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Jajka pokroić w ósemki. Szczypiorek drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem. Do miski wsypać umytą, osuszoną i rozerwaną na mniejsze kawałki sałatę. Następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę, odsączoną kukurydzę i jajka. Całość posypać szczypiorkiem i przyprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem polać sosem majonezowo-jogurtowym. 



Drukuj przepis