niedziela, 3 stycznia 2016

Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym


Proste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami. Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
 (wagowo co najmniej 0,5 kg)
200 g pieczarek
1/2 cebuli, np.czerwonej
2 łyżki musztardy, np. staropolskiej
1 łyżka musztardy francuskiej
150 ml śmietany 30%
2 łyżki brandy
sól, pieprz
przyprawa do wieprzowiny
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
posiekana zielona pietruszka



Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Pieczarki umyć i przekroić na 4 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to wsypać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie pieczarki podlać odrobiną wody. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki zmienią kolor i delikatnie się skurczą. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i z obu stron przesmażyć kawałki mięsa. Do podsmażonych polędwiczek dodać przesmażone pieczarki. Na sam koniec śmietanę wymieszać z brandy i musztardami. Sos wlać do polędwiczek. Całość dusić na małym ogniu przez około 25-30 minut. Ewentualnie można dolać odrobinę wody (wszystkie polędwiczki powinny być przykryte sosem). Przed podaniem posypać posiekaną zielona pietruszką. 

Drukuj przepis