środa, 6 stycznia 2016

Budyń pomarańczowy


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego, pomarańczowego budyniu. Słodki, kremowy i lekko pomarańczowy. Przed samym podaniem możecie go posypać kolorową posypką lub ozdobić plasterkami pomarańczy. Poniższym przepisem zachęcam Was do dodawania przepisów wraz z wykorzystaniem pomarańczy do akcji kulinarnej "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę"



Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mleka
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy*
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zwykłego cukru
2 żółtka

* u mnie sok wyciśnięty z 2,5 pomarańczy


Do rondelka wlać szklankę soku, pół szklanki mleka i wsypać cukier. Całość przemieszać i wstawić na gaz. Zagotować. W międzyczasie w pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa z rondelka będzie lekko wrząca to powoli wlać pozostałe mleko z dodatkiem żółtek i mąki ziemniaczanej. Gotować 2-3 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Gorący budyń przełożyć do salaterek.  



Drukuj przepis