Deser monte to pomysł na zdrową przekąskę na zimno. Cały deser składa się w głównej mierze z mleka oraz śmietany 30%. W składnikach specjalnie nie podałam konkretnej ilości cukru, ponieważ najlepiej będzie, gdy go dodacie do własnego smaku. Ja do deseru wsypałam 2 łyżki cukru i powiem Wam, że jest dla mnie idealnie słodki :) Poniższy deser jest lekko galaretowaty i w swojej konsystencji przypomina budyń.
Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje (w literatkach):
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany 30%
1/4 szklanki wrzącej wody
1/4 szklanki wrzącej wody
cukier lub miód do smaku
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżeczki żelatyny
garść zmielonych orzechów włoskich/laskowych
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do rondelka wlać
mleko, śmietanę i wsypać cukier/wlać miód. Całość
podgrzać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość wymieszać ze sobą. Z rondelka odlać 1 i 1/4 szklanki mleka. Do pozostałego mleka wsypać kakao oraz
zmielone orzechy. Masę czekoladową wlać do szklanek. Wstawić do lodówki. Gdy
stężeje to wlać pozostałe mleko (białą warstwę). Ponownie wstawić do lodówki. Podawać
dopiero wtedy, gdy biała masa stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz